Verwachtingen voor de vastgoedsector aan de noordelijke Costa Blanca

De provincie Alicante heeft vanaf het einde van 2023 veerkracht getoond in haar vastgoedsector. Er is een daling van aan- en verkopen van vastgoed van slechts 0,3% en dit is in sterk contrast met de overige Spaanse huizenmarkt, die een daling van 8,7% liet zien. Volgens data van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) werden in Alicante tussen januari en oktober 42.320 woningen gekocht of verkocht. Dit geeft een marginale daling weer ten opzichte van het voorjaar en is goed voor 50,39% van alle vastgoedtransacties in de gemeente Valencia.

Huidige staat van de Spaanse vastgoedmarkt

De algemene vastgoedmarkt in Spanje vertoont een lagere snelheid, die wordt gekenmerkt door gematigde prijzen en een opmerkelijke daling van het aantal verkopen met 8,7% aan het einde van 2023, terwijl de hypotheekrente steeg. Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank veroorzaakte een stijging van de rentetarieven met 4,5%. Problemen bij het verkrijgen van een hypotheek en de financiering voor aankopen van vastgoed hebben geleid tot minder potentiële kopers, waardoor het totale volume van de woningverkopen is gedaald.

Notarissen melden in september 2023 een daling van 14,9% in aan- en verkopen ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten in het laatste kwartaal van 2023. Interessant is wel dat ondanks de daling van het aantal transacties, de huizenprijzen tot november met 7% zijn gestegen ten opzichte van 2022. Factoren die dit beïnvloeden zijn onder andere de inflatie, onevenwichtigheden in vraag en aanbod, de geopolitieke instabiliteit en wettelijke maatregelen zoals de Wet op recht op huisvesting.

Vooruitzichten voor de Spaanse vastgoedmarkt in 2024

Experts verwachten dat de daling van transacties op de vastgoedmarkt in Spanje aanhoudt. De prognoses variëren van een gemiddelde daling van 5% tot 10%. Terwijl Solvia een krimp voorspelt van ongeveer 8%, voorzien analisten van Bankinter een daling van 5%. Gonzalo Bernardos, economieprofessor aan de Universiteit van Barcelona, voorspelt een potentiële daling van 10%, maar voorziet voor de tweede helft van 2024 een marktherstel. Ook Idealista voorspelt een daling van het aantal transacties, maar verwacht een opleving van de vraag. De hypotheekactiviteit is eveneens opvallend gedaald: notarissen melden een daling van 23% ten opzichte van het jaar ervoor in het geaccumuleerde volume van hypotheekcontracten tussen januari en oktober 2023.

Prognose voor de vastgoedmarkt in Denia, Costa Blanca Noord

Ondanks een bredere neerwaartse trend in Spanje, voorspelt de Vereniging van Makelaars in Alicante dat de vastgoedmarkt in de provincie Alicante, en met name in Denia, Costa Blanca Noord, in 2024 stabiel zal blijven, en een afspiegeling van de cijfers van 2023 zal vertonen. Een belangrijke factor, die de huizenverkoop aan de Costa Blanca ondersteunt, is de aanzienlijke bijdrage van meer dan 43% van de transacties door particulieren van verschillende nationaliteiten, die vaak na hun werkzame leven Alicante kiezen als woonplaats.

Marifé Esteso Rubio, voorzitter van COAPI Alicante, is optimistisch over 2024 en ziet Alicante als een ideale provincie voor zowel residentiële als investeringsdoeleinden. Zoila Sanz, vastgoeddeskundige in Moraira en aan de Costa Blanca Noord, benadrukt de bescherming die wordt geboden door de verplichte registratie van adviseurs in het Real Estate Agents Register van de Valenciaanse Gemeenschap (RAICV). Ondanks een lichte daling in transacties in 2023, merkt Sanz een positief verkoop- en aankoopvolume op, vooral met Nederlandse investeerders die vertrouwen tonen in de regio als een veilige investering.