Nieuwe wetgeving vanaf Oktober 2023 voor makelaars in Spanje

Het is misschien wel de grootste aankoop in uw leven: het kopen van een huis in het buitenland. Dat is spannend en daar komt veel bij kijken. Bij de aankoop van een woning in Spanje is dat allemaal nog net wat spannender, want u koopt aan in een andere taal, een ander land met andere regels… en over dat laatste willen we het nou net hebben. Waar tot voor kort iedereen zo maar zonder enige ervaring vanuit een zolderkamertje kon optreden als makelaar, is dat nu gelukkig veranderd. In grote delen van Spanje zijn makelaars verplicht zich te registreren en om dit beroep uit te kunnen oefenen zal de makelaar aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Regelgeving makelaars in Spanje: 

Wat al jaren geldt in de grootste autonome regio’s van Spanje – Andalusië (met o.a. de provincies van Malaga, Almeria, Sevilla en Granada) en Catalonië (o.a. Barcelona en Tarragona), geldt nu ook voor een andere belangrijke regio: de Costa Blanca. In de deelstaat van Valencia, met de provincies van Valencia, Alicante (Costa Blanca) en Castellon, is een nieuwe wet aangenomen betreffende de regulering van het beroep makelaar. Deze wet gaat met een registratieplicht het beroep van makelaar voor verkoop en verhuur van vastgoed in Spanje reguleren. Een grote verbetering voor u als aankopende partij, want deze regulering in het Spaanse makelaarswezen zal u de mogelijkheid bieden altijd te kunnen vragen naar officiële registratie van uw makelaar.  

Waar moet een makelaar in Spanje aan voldoen?

Vanaf de 2e week van Oktober 2023 hebben wij, als Makelaars, niet alleen de morele maar ook de wettelijke verplichting om u als klant op een veilige en professionele manier te begeleiden bij uw aankoop in Spanje!


Een makelaar die niet beschikt over de juiste Spaanse diploma’s en opleidingen en niet voldoet aan de vereiste voorwaarden mag zijn beroep zodoende NIET meer uitoefenen. Vraag als koper zodoende altijd naar de enige erkende registratiecode voor geregistreerde makelaars. Deze begint altijd met de letters RAICV. Bovendien dient een officieel geregistreerde makelaar te beschikken over een garantiefonds en de wettelijke verzekering beroepsaansprakelijkheid.


Alle medewerkers op ons kantoor hebben de juiste diploma's en opleidingen gevolgd, en onze makelaardij MNM Costa Blanca voldoet aan alle wettelijk vastgestelde voorwaarden en is officieel geregistreerd met de code RAICV- 2351.


De nieuwe regelgeving houdt ook in dat makelaars uit uw eigen land u geen Spaans vastgoed meer mogen verkopen aan de Costa Blanca - Comunidad Valenciana!


U dient aan te kopen bij een Spaans vastgoedkantoor met fiscale zetel, en een fysiek kantoor in Spanje. 


Hoe kun je controleren of een makelaar is geregistreerd?

Vanaf nu moet een makelaar in de Comunidad Valenciana, waaronder ook de hele Costa Blanca, dus verplicht geregistreerd staan in het register: ‘el Registro de Agentes de Intermediación Inmobiliaria van de Comunidad Valenciana’. Deze registratie moet zichtbaar zijn bij het kantoor en op de website.