Een bezoek aan Lliber, ontdek een rijke historie in dit magische stadje

De Costa Blanca biedt veel meer dan alleen talrijke adembenemede stranden en fantastische vergezichten. Inderdaad baseert de rijke geschiedenis van de regio op veel veroveringen die ruïnes, veel passie en schoonheid hebben achtergelaten. Uit deze mix van veel culturele tegenstellingen is de typerende Spaanse cultuur ontstaan. 

Wilt u weten waar de Spaanse wortels vandaan komen, lees dan verder. We nemen u mee op een virtuele reis naar het magische stadje Llíber.

Romeinen, moslims en katholieken

De meest gangbare theorie over Llíber is dat de stad van Romeinse oorsprong is. Het wellicht sterkste bewijs hiervoor is de naam van de stad die van het Latijnse praedium Liberii zou zijn afgeleid en in het Nederlands "het landgoed van Liberius" betekent. Toch blijkt uit overblijfselen die in de buurt van Pozo de Gata zijn gevonden dat het om een Iberische nederzetting zou kunnen gaan.

Ondanks het feit dat het in de eerste plaats een Iberische en Romeinse nederzetting was, zijn er in Vall del Pop enkele documenten die de plaats ook als een moslimnederzetting beschrijven. Bewijzen hiervoor komen niet alleen uit de gevonden documenten maar zijn ook te vinden in de architectuur en de ruïnes in de stad en het omliggende gebied.

In 1258 veroverde Jaume I, Jacob de Veroveraar, het gebied en versloeg de moslims. Later ging het land over naar Constance van Sicilië die tot ongeveer 1300 profiteerde van de inkomsten van Llíber.

In 1408 verkocht de heerser Pedro de Castellví dit land door aan Jaime Verdeguer. Hij besloot hiervoor het gebied in tweeën te delen, Alcalí-Mosquera en Xaló-Llíber.

Twee eeuwen later beval Felipe III, Koning van Spanje, de verbanning van de Moren uit het Spaanse gebied. Dat was de reden dat het land dat tegenwoordig bekend staat als Llíber, na de verdrijving van 25 Moorse families opnieuw moest worden bevolkt.

Christelijke families die voornamelijk uit Llucmajor op Mallorca kwamen, stichtten vervolgens de nieuwe katholieke nederzetting die u nu nog steeds kunt bezoeken. Hoewel de streek tegenwoordig voornamelijk door Christenen wordt bevolkt, was Llíber een van de weinige plaatsen waar men zich tegen de verbanning van de Moren verzette.

Onafhankelijkheid van Jalón

Llíber behoorde tot 1577 tot de kerk van Jalón. In dit jaar kreeg de stad onafhankelijkheid met een eigen kerkgemeente en eigen regelgeving. Dat was een grote stap voor de stad niet in het minst omdat er nog geen 50 jaar eerder nauwelijks nog bewoning was. 

Ook tegenwoordig is Jalón een heel mooie stad die dicht in de buurt ligt en zeker een bezoek waard is.

De San Cosme en San Damian kerk

Hoewel dit niet de oudste kerk van de streek is, deze werd in de 16e eeuw al gebouwd door het reconstrueren van een moskee, is het toch de belangrijkste religieuze plek in de stad.

De bouw van de kerk begon in 1859 en werd in 1875 voltooid. Het gebouw is in neoclassicistische stijl, rechthoekig van opzet en een in drieën verdeeld schip. Aan de zijkanten van de kerk werden kleinere kapellen met stevige steunberen opgericht.

Het optisch meest karakteristieke van deze kerk is de zeshoekige klokkentoren. Vanwege de plek waar de kerk staat en de betekenis voor de plaatselijke bevolking vormen de klok en het luiden ervan een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. 

Conclusie

De resten van vergane beschavingen en de adembenemende vergezichten maken Llíber tot een van de meest pittoreske steden van de Costa Blanca. Hier is heel goed te zien hoe het Romeinse, Moorse en Christelijke verleden ruimte hebben gemaakt voor een unieke cultuur die onder al deze invloeden is ontstaan. 


Als u een glimp wilt opvangen van het typisch Spaanse erfgoed en de bijzonderheden ervan dan moet u zeker een bezoek aan Llíber brengen als u in de streek bent.